joi, octombrie 23, 2008

MATERIAL DE LA BACAU

Mă numesc Iulian şi sunt alcoolic!consumul de alcool a reinceput, odata cu venirea toamnei, sa umple saloanele Sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta Bacau - jumatate dintre persoanele internate sint tineri cu virsta de pina in 30 de ani - Iulian a facut parte, cindva, din rindul acestora
“Ma numesc Iulian si sint alcoolic”, asa incepe povestea tulburatoare a unui tinar student bacauan. La doar 21 de ani acesta a fost de mai multe ori pacient al Sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, cauza internarilor fiind consumul excesiv de alcool. Iulian vrea, insa, sa se vindece. Iar unul dintre cele mai puternice medicamente in drumul spre vindecare este, dupa cum ne-a spus el insusi, onestitatea fata de el insusi. Cu greu, si-a recunoscut siesi ca are o problema si a sunat la grupul Alcoolicii Anonimi din Bacau, al carui membru a devenit. A ales sa vorbeasca despre boala sa si cu noi. In speranta ca povestea lui va purta pentru altii un mesaj cheie: “nu meritam asta”.
Studentie, dulce-amarui betie
Iulian este student in anul II al Facultatii de Inginerie, la Universitatea din Bacau. Din nefericire insa, studentia i-a debutat cu depresii si internari in spital, pentru ca elanul si pofta de cunoastere fusesera inlocuite cu ceva timp inainte, de un alt stapin: alcoolul. Totul a inceput, ne povesteste Iulian, la finele ultimului an de liceu, printr-o intimplare aparent banala si pentru multi dintre noi, absurda: un esec in dragoste. “Ma despartisem de prietena mea, lucru care m-a afectat foarte mult si peste care nu credeam ca voi putea trece. Devenisem apatic si incepusem sa fiu bintuit de ginduri negre. Ca sa nu fac o «magarie» si sa-mi pun capat zilelor, mi-a venit «geniala» idee de a-mi lua ceva de baut. Se spune ca in alcool iti ineci amarul. Am vrut sa mi-l inec, dar, de fapt, mi-am dat seama tirziu, m-am inecat pe mine”, marturiseste studentul. Prima sticla de vin a fost inceputul unui drum anevoios, plin de spini pe care Iulian l-a strabatut luni intregi, nici nu mai stie cite. “Zi de zi, am continuat sa beau. Ma incapatinam sa o fac, inconstient ca, de fapt, nu ma ajuta cu nimic. Mai mult, incepusem facultatea cu stingul, nu ma prezentam la ore, nu eram nici macar curios sa-mi aflu orarul. Sesiunea a fost si ea, un esec”, povesteste Iulian. Relatia cu cei apropiati incepuse si ea, sa se deterioreze. Ajunsese in ipostaza in care nu mai putea adormi fara sa-si fi achizitionat din timp o sticla cu bautura, care avea sa-i dea “trezirea” a doua zi, dimineata. “Beam intruna. Incepusem sa ma ascund in scari de bloc sa o pot face. La ore mergeam beat si tremuram ca varga, gaseam pretexte pentru cei din jur, pentru a-mi justifica lipsa de la intilniri si cheful de viata. Nici nu stiti ce buni actori sintem noi, alcoolicii”, spune, trist, studentul.
Primul pas
Dupa lunga perioada de scaldat in iluzii, Iulian s-a hotarit, intr-o zi, sa nu mai bea. A spune “gata!” nu a fost insa, suficient. “M-am trezit, am varsat sticla de bautura in chiuveta. In drum spre Universitate am inceput sa tremur, mi s-a facut rau si, speriat, am zis sa merg mai intii sa ma vada un medic. Inainte, mi-am luat o sticluta de vodca, m-am ascuns intr-o scara de bloc si am baut-o. Numai atunci tremuratul a incetat”, povesteste Iulian. La medic a aflat ca ar putea avea o problema. Cauzata, evident, de consumul de alcool. “Am urmat tratamentul o saptamina. Mi-era rau tare, insa. Am inceput sa caut pe internet despre simptomele mele. Mi-am dat seama ca sint alcoolic si ca starea de rau e sevraj”, spune tinarul. Nu s-a putut opri totusi, din baut. “Am avut reveniri si recaderi, timp in care am fost la mai multi doctori si am fost internat de mai multe ori. Nu va puteti imagina ce cumplit este. Eram nefericit si disperat ca nu ma pot vindeca”, isi continua relatarea, studentul. Din ce in ce mai preocupat de solutia vindecarii, medicatia nefiind suficienta, Iulian si-a continuat cautarile. “Am ajuns intimplator pe site-ul Alcoolicii Anonimi (AA). Am vazut ca avem si aici un grup si am trimis un e-mail. A doua zi am primit un raspuns. A fost prima oara, intr-un an jumatate, cind am reusit sa zimbesc cu adevarat”, marturiseste Iulian. De atunci, adica de a doua zi, Iulian a devenit membru AA. De trei ori pe saptamina isi impartaseste trista-i experienta cu cei care au constientizat ca sufera de aceeasi boala. Impreuna, urmeaza terapia bazata pe sinceritate si suport reciproc.
“Nu meritam asta!”
“Oamenii acestia, putini la numar, au devenit prietenii mei. Sint oameni extraordinari care au ajuns insa, sa-si piarda familii, prieteni, mai multe locuri de munca pentru ca au cazut victime alcoolului. Sint un caz fericit, fiind atit de tinar, imi dau seama ca inca nu am pierdut nimic. Dar nu vreau sa pierd, de aceea am ales sa vin aici”, spune hotarit Iulian. Tot el mai spune ca, “Nu meritam asta! Alcoolul nu tine cont de nimic. Nici de virsta, nici de sex, nici de cariera, nici de capacitatea intelectuala, nu tine cont de nimic. El distruge tot odata ce a pus stapinire pe tine”. Tratamentul la AA se bazeaza pe onestitate. Acesta este principalul medicament pe care tu insuti, ti-l poti prescrie. E gratuit si se elibereaza fara reteta, in propria-ti farmacie sufleteasca. Iulian nu a mai consumat alcool de aproape un an. Urmeaza tratament medicamentos si continua sa merga la AA pentru ca stie ca e vulnerabil.
Medicii de la SJU spun ca AA este o solutie in tratamentul pentru alcoolism
Cadrele medicale de la sectia de Psihiatrie, SJU Bacau spun ca, de la primele semne de racire a vremii, an de an, apar si victimele alcoolului. “Numarul pacientilor suferind de alcoolism a inceput sa creasca simtitor. De la saptamina la saptamina sint tot mai multi, iar jumatate dintre acestia sint tineri pina in 30 de ani”, a declarat dr. Carmen Covrig, sef Sectie Psihiatrie, SJU Bacau. Potrivit acesteia, cei care pleaca din spital, sint doar partial recuperati. “Nu poti spune, in cazul alcoolismului ca pleci din spital recuperat. Alcoolicii necesita tratament medicamentos indelungat, de la doi la sase ani. Multi dintre pacienti nu reusesc sa-l urmeze. Ei trebuie sa constientizeze ca alcoolismul este o boala. In acest sens, Alcoolici Anonimi reprezinta o solutie”, a precizat dr. Covrig. Alcoolicii Anonimi nu sint împotriva alcoolului. Ei merg pe principiul ca poti bea un pahar, dar nu toata via. Un singur pahar insa, poate fi startul unui drum care mai devreme sau mai tirziu duce spre pierderea “propriei identitati”. AA au parcurs acest drum, iar acum incearca sa se intoarca. La Bacau, in prezent, AA numara mai putin de 10 membri. Orgoliul, teama sau iluzia ca nu au probleme, nu-i lasa pe multi sa admita ca ar putea deveni membri AA. Pentru curajosi insa, Grupul AA are usile deschise si un numar de telefon: 0741.747759.
Si in jud. Buzau situatia este la fel. Personal colaborez foarte bine cu Centru Jedetean de Combatere a Consumului de Droguri si Substante. Macar daca cei care au probleme ara pela la dansii. In cele trei sectii de psihiatrie de pe raza judetului (Sapoca, Ojasca, Nifon) sunt prepoderenti pacientii cu probleme cauzate de consumul de alcool, dar rareori se afla acolo din vointa proprie. Alegerea unei detoxifieri voluntare si aderarea la un grup AA este optiune pesonala. Abstinenta senina tuturor ! aabuzau@gmail.com