duminică, iunie 08, 2008

ALCOOLISMUL O BOALA

Am observat în reportajul lui Ioan Ciobota ca se pune un mare accent pe faptul că alcoolismul este un viciu, o patimă. Da aceasta este părerea majorităţii concetăţenilor noştri dar haideţi să vedem ca alcoolismul este totuşi o boală chiar dacă este recunoscută parţial şi multe state dezvoltate (inclusiv SUA-patria AA) nu acordă asigurări de sănătate deoarece este şi o boală preexistentă (genetică). Pentru cei care nu ştiu unul dintre sloganurile forte ale campaniei elecorale a lui Hilary Clinton a fost tocmai acordarea de asigurări de sănătate pentru bolile preexistente.

<<Alcoolismul este o boală, nu un viciu. Este o boală progresivă, fiyică, mentală şi spirituală, incurabilă, marcată de dorinţa de a bea, în ciuda răului fizic produs de consumul de alcool.Este o boală a negării. (Eu nu sunt alcoolic!-în ciuda evidenţelor). Alcoolismul ca orice boală nu face discriminări, nu ţine cont de vârstă, sex, cultură, educaţie religioasă, provenienţă socială sau mediu de viaţă. Alcoolicii anonimi au aflat acestea pe propia piele, din experienţa lor cu alcoolul. Tot pe propia piele au aflat că, deşi e incurabil, alcoolismul poate fi oprit din evoluţie. Incă de la înfiinţare în urmă cu peste 85 de ani Alcoolicii Anonimi şi-au dat seama că alcoolismul este o boală. În 1939 când a fost tipărită prima ediţie a cărţii "Big Book" în cuvântul introductiv scrie astfel: "Credem că relatarea experienţei noastre va ajuta la o mai bună înţelegere a alcoolicului, deoarece mulţi oameni nu sesizează faptul că alcoolicul este o persoană foarte bolnavă" şi "Principalul scop al cărţii de faţă este de a arăta altor alcoolici cum anume ne-am refăcut sănătatea. Aceste două pasaje dovedesc că Alcoolicii Anonimi ştiau din primii ani de existenţă că alcoolismul este o boală. Mai târziu în 1956 Organizaţia Mondială a Sănătătii a confirmat acest lucru.(OMS-Revizia a 10-a Clasificarea Internaţională a mladiilor Cod 306-Tulburări de Comportament Legate de Consumul de Alcool). Alcoolicii Anonimi au constatat din propia experienţă că alcoolismul este o boală incurabilă, care însă poate fi ţinută sub control prin abstinenţă totală. Primul pahar este periculos, el provoacă acea reacţie în lanţ care duce alcoolicul în situaţia de anu se mai putea opri din băut. De aceea se spune că pentru un alcoolic un pahar este prea mult iar o mie sunt prea puţine. Deci principala grijă a alcoolicului abstnent trebuie să fie distanţa faţă de primul pahar. Unii membri ai AA spun în glumă că ne aflăm la aprox. 80 de următoarea beţie. Da, cam atât măsoară mâna unui om, deci atăt ne desparte de primul pahar, doar trebuie să întindem mâna şi să apucăm primul pahar>>. Idei preluate de la Conferinţa AA de la Timişoara/nov.1992

Aşadar experienţa a milioane de oameni si studiile desfăşurate pe aceştia demonstrează fără echivoc că alcoolismul este o boală.

Alcoolismul – exista totusi speranta! (rezumat)

Reportaj realizat de Ioan Ciobota
Petre Stanoievici:

In familia mea, unde nu era zi lasata de bunul Dumnezeu sa nu beau cel putin o jumatate si sa fumez cate doua pachete de tigari, nu exista saptamana sa nu fie doua-trei scandaluri, Dumnezeu a facut un colt de rai. Pe langa faptul ca mi-am pierdut prima casnicie a doua era sa se duca de rapa. Am facut analizele si mi-a spus doctorul ca in doi ani cel mult ajung in mormant daca nu nu ma las de alcool, dau in ciroza.

Reporter:
Stimati cititori, unul dintre cele mai raspandite droguri medii pe plan mondial la ora actuala este alcoolul.
Ce este alcoolismul? Care sunt efectele alcoolismului si care ar fi cateva solutii in cazul alcoolismului?

Dr. Radu Vrasti, medic psihiatru:
Dependenta psihica este evidenta la alcoolic prin faptul ca are o dorinta sau un nesat, o ravna. stiintific se foloseste un cuvant englez care este aproape intraductibil in engleza dar care inseamna aceasta dorinta si nesat de a bea. Alcoolicul se scoala dimineata si are o dorinta teribila: cauta alcoolul pentru ca ii plac efectele. Dependenta fizica este legata de anumite simptome care le descopera sau anumite semne pe care le descopera omul treptat-treptat.
Dupa aceea se ajunge treptat-treptat la simptome mai importante: transpiratiile, tremuraturile extremitatilor, a mainilor si a varfului limbii. Apoi o fizionomie aparte care o stie toata lumea: pometii roscati-vinetii, ochii injectati.

Elena Iacoban:
Viata mea dinainte de a-L cunoaste pe Domnul Isus Cristos a fost un calvar, a fost un chin, a fost o mizerie.

Pacient 1 - Spitalul de psihiatrie:
Am ajuns pana la un kilogram si jumatate de votca pe zi.

Radu, fiul Elenei Iacoban:
Odata eram la sat la bunici. Am plecat impreuna cu mama pentru ca ei ii era frica de tatal meu. Bause din nou si ii era frica sa nu ia bataie.
Acolo, tot asa, bea, cerea bani de la bunica-mea pentru bautura, banii din pensia bunicii. Mergea in sat, bea. Pe mine bunica ma trimitea dupa ea: „Du-te dupa ea sa o aduci acasa!” Eu, cum eram mic, trebuia sa mai chem un baiat dupa mine. imi era rusine sa o iau de acolo de la birt. Cateodata, Dumnezeu sa ma ierte, am si dat in ea.

Persoana 2 - pe strada:
Alcoolul distruge vietile oamenilor, inclusiv vietile copiilor in familie. Am pe cineva in familie - a fost si este un dezastru. Din cauza alcoolului s-au neglijat multe. Traind doar pentru a manca, a dormi, a bea si a te trezi din nou sa bei, sa mananci, si iar sa dormi si iar sa te trezesti, neglijand copiii si unele lucruri, unele responsabilitati din jur au dus la dezastru.

Persoana 10 - pe strada:
Despre alcoolism am o parere foarte proasta. De la alcoolism vine violul, crimele, hotia, banditul si toata escrocherimea vine de la alcool. Asta v-o spun. Despartire, familie, batjocura de copii, de tot. De la alcoolism, cele mai josnice cuvinte, cele mai proaste lucruri vin de la alcolism.

Lt.Col. Ioan Bala, Comandantul Penitenciarului Timisoara:
Cei care consuma in mod sporadic si savarsesc infractiuni fara a fi etilici reprezinta un procentaj de chiar pana in 90% din numarul celor aflati in inchisoare. Una dintre cauzele care genereaza fenomenul infractional, unanim recunoscute si regasite in documentele din dosarele penale ale infractorilor care sunt privati de libertate, este consumul de alcool. De la banalele furturi, si pana la infractiuni cu violenta, cu un grad de sadism si de agresivitate extraordinar regasit in geneza infractiunilor de omor deosebit de grav.
Una dintre cele mai rascolitoare situatii este aceea a unui detinut multirecidivist, cunoscut ca avand un comportament agresiv, violent, sub imperiul bauturilor alcoolice in exces a ucis-o cu sange rece pe concubina temporara pe care acesta o avea. Fiind intr-o stare de ebrietate atat de avansata si el si victima incat dupa ce a omorat-o, acesta a dormit efectiv pe cadavrul concubinei lui. in ziua urmatoare transportand-o de la etajul III unde locuia, pana la parter, trasa de picioare, cu capul cazand pe scarile blocului in care locuia, situatie la care au asistat si vecinii acestuia. in prezent este condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte si mai multe infractiuni de talharie.

Reporter:
Cum priveste Biblia problema alcoolismului?

Daniel Cocar, pastor:
In cartea Proverbe, capitolul 23, versetul 20 scrie: „Nu fi printre cei ce beau vin” este pozitia lui Dumnezeu, a Cuvantului lui Dumnezeu. si pe urma versetele 29 si 30: „Ale cui sunt vaietele, ale cui sunt oftarile, ale cui sunt neintelegerile, ale cui sunt plangerile, ale cui sunt ranile fara pricina, ai cui sunt ochii rosii?” Raspuns: „A celor ce intarzie la vin si se duc sa goleasca paharul cu vin amestecat. Nu te uita la vin cand curge rosu in pahar si face margaritare si aluneca usor dar pe urma ca un sarpe musca si inteapa ca un basilic.
Betia distruge nu numai trupul, nu numai familia. Ci betia distruge sufletul si distruge relatia cu Dumnezeu. si alcoolismul este pacat.

Marius Ioana, preot:
Alcoolismul este o patima, este un pacat pentru ca face ca viata noastra sa se dubleze. iti creeaza o viata imaginara aici pe pamant, o viata care dupa cateva ore poate sa te readuca in realitatea cruda pe care o traiesti si cel mult poate
sa-ti ofere un confort oarecare pentru putinul timp pe care-l petreci intr-o stare de ebrietate.
Viata unui om care a cazut in aceasta patima a alcoolului este tragica nu numai pentru societate, nu numai pentru familie, dar este un dezastru personal. Este tragic din clipa in clipa, din zi in zi, periodic sa te dedublezi, este o drama sufleteasca. Aceasta dedublare, aceasta recurgere la drogul acesta care este alcoolul.
Razboiul nostru este un razboi nevazut cu duhurile acestei lumi care de fiecare data, parca-ti soptesc la ureche: „Mai incearca o data. Lasa, a trecut clipa aceasta, hai sa mai fi o data fericit. Mai incearca. Uite iti dau toata lumea! Toata lumea aceasta este a ta!” in momentul in care esti in stare de ebrietate ai impresia ca toata lumea este a ta.
Este exact ceea ce spunea Diavolul cand l-a suit pe Mantuitor pe aripa Templului: „Daca mi te inchini mie iti voi da toata lumea!” si cam asa se intampla cu cei care cad in patimi. in momentul in care au cazut, de acolo de jos li se pare ca lumea este a lor. Este a lor, dar este o lume pierduta pentru ei. Este o lume pierduta…

Reporter:
Renuntarea la alcool datorita schimbarii modului de gandire cu ajutorul lui Dumnezeu se face dintr-o data si fara urmari nefaste. in schimb, renuntarea la alcool pe baza propriilor eforturi si cu ajutorul tratamentului medicamentos este o experienta dificila. Sevrajul care se instaleaza in primele zile poate dura mult si exista pericolul recaderii.

Dr.Lucia Radescu, medic psihiatru:
In sevraj pot aparea crize de manie, de furie. Pacientul poate fi foarte agitat. in functie de personalitatea lui se poate manifesta agresiv fata de altii sau fata de sine. Este un pacient foarte greu de stapanit, un pacient violent care isi pune in pericol viata lui si viata celor din jur, in functie de personalitate.
Sunt si cazuri in care pacientul devine foarte deprimat si sevrajul se manifesta doar prin tulburarile sale somatice, prin alterarea starii generale, deshidratare, lipsa poftei de mancare si o serie de simptome somatice care arata ca organismul sau incearca sa se adapteze la, sa functioneze, sa-si regaseasca echilibru sau homeostazia in situatia intreruperii bruste de alcool.

Membru AAA:
La liceu am avut un cerc de prieteni cu care ne intalneam destul de des la chefuri. Fiind la indemana, simtind nevoia sa trec acel prag de timiditate, am inceput sa beau un pahar, doua, trei. Mi-a placut gustul. Am inceput sa vad cum e si bautura asta si cealalta si asa mai departe.
si asa astazi am inceput cu un paharel, a doua zi am mai baut un paharel. Pai zic: Daca merge un paharel, mai merge inca unu, ca ce-i un paharel?
Dar nu era nici o problema. Chiar daca s-a intamplat sa ma imbat, a doua zi imi era rau. Ma scuzati, se intampla sa vars. si nu ma mai gandeam la bautura saptamani sau luni de zile.
Dar crescand, a venit un moment cand am simtit deja nevoia sa beau zilnic. Este un prag insensibil. Nu pot sa spun nici acum cand am trecut acel prag invizibil de la un bautor normal, chiar un bautor abuziv sa zicem, la faptul ca am ajuns dependent de bautura.

CULMEA ESTE CA PARINTII PRIETENILOR SI PRIETENELOR MELE NE LASAU SINGURI IN APARTAMENT SI NE PUNEAU LA DISPOZITIE CANTITATI DESTUL DE SERIOASE DE BAUTURA.

Ajunsesem sa fiu atat de degradat, atat de disperat pentru ca nu mai puteam sa incetez bautul, sub nici o forma incat am hotarat sa-mi pun capat zilelor. Am cochetat cateva saptamani cu fel si fel de metode. Am luat niste somnifere, calmante. Am luat o sticla de votca. Le-am inghitit cu jumate din votca. Am scris o scrisoare de adio si m-am culcat.
Dupa 12 ore m-a gasit sotia intr-o coma profunda.
Se pare ca Dumnezeu a avut alte planuri cu mine pentru ca mai exist. Am trait o noua viata acum.

Elena Iacoban:
Diavolul a incercat sa-mi ia mintea in asa fel incat sa-mi iau zilele. si pana acolo am ajuns. Ma gandeam zic: Oh, cat dureaza? si asa acuma n-o sa ma mai ierte sotul meu sau. Ma gandeam: Cat dureaza in fata unui tren sa ma arunc sau cu o funie la gat sau. Sa stiti ca Diavolul este foarte obraznic si foarte smecher.

Petre Stanoievici:
Ma adanceam pe zi ce trecea tot mai mult in mocirla pacatului. S-a predicat in acea seara de 9 martie, din Evanghelia dupa Luca, de la capitolul 6 unde se vorbeste din acel text scurt cum Domnul Isus l-a vindecat pe un om cu mana uscata, mana paralizata, un om neputincios. Acel om neputincios, din predica pastorului Dugulescu eram eu. Eu care de ani de zile doream sa ma las de alcool si n-am putut. Domnul Isus l-a vindecat pe acel om neputincios. S-a infiripat in mintea mea gandul ca acel Isus poate sa ma vindece si pe mine.
Vreau sa va marturisesc, ca in acea seara, in cele 40 de minute de predica, Dumnezeu mi-a vorbit in mod deosebit. si am avut o stare sufleteasca deosebita. La terminarea predicii, pastorul Dugulescu a facut un apel si a spus: „Daca cineva doreste sa se impace cu Dumnezeu poate sa faca lucrul acesta acum si aici. Daca esti in sala si doresti sa te impaci cu Dumnezeu arata-I acest lucru.”

Daniel Cocar, pastor:
Vreau sa facem un test acum, foarte pe scurt. Ganditi-va la cifra 7, puneti-va in minte cifra 7. Ne gandim toti la cifra 7. Acuma nu va mai ganditi la cifra 7. Tot acolo ne gandim, nu? Ei, ce sa fac ca sa-mi scot din minte cifra 7? Trebuie sa o inlocuiesc cu alta cifra.
Ganditi-va acum la cifra 1000. impartiti 1000 la 4. 250, nu? Ei, imparte 250, cat e 250 impartit la 2? 125. Deja ti-ai scos saptele din minte. Observi?
E adevarat ca este un exercitiu mental dar Isus Cristos spune ca crestinimul incepe cu un exercitiu mental acela de schimbare a mintii. Acesta l-am numit eu principiul, principiul inlocuirii. Incearca-l si vei vedea ca va da rod. Dar cu ce sa inlocuiesti? Aici este un mare semn de intrebare.

Reporter:
Sugestia psihologiei laice de a cauta ajutorul in noi insine este ca un fel de prabusire spre interior. Crestinismul spune ca DOAR Dumnezeu ne poate ridica din mocirla.

Dr. Radu Vrasti, medic psihiatru:
Alcoolicul se prabuseste inspre sine insusi dar nu mai gaseste nimic nici acolo. El este un om extraordinar de singur.

Daniel Cocar, pastor:
Cu ce se inlocuieste vidul din tine? Cu doua mari valori. Prima este Isus Cristos. Am spus ca pentru a deveni crestin, pentru a fi iertat de pacatele tale, pentru a primi puterea lui Dumnezeu in viata ta trebuie sa-L inviti pe Isus Cristos in viata ta.
Pune-te pe genunchi CHIAR ACUM, impreuneaza mainile si roaga-te. si spune-I: „Doamne Isuse, recunosc ca sunt pacatos, recunosc ca am problema aceasta.” Nu-ti fie jena sa-ti nominalizezi pacatul. Acesta este primul pas spre eliberare: sa-ti nominalizezi pacatul, sa recunosti: „Da, eu problema aceasta alcoolismul si nu numai.” Nu-ti fie rusine pe urma sa spui: „Doamne Isuse, sa devin copilul Tau, vreau sa devin crestin, ajuta-ma. Te invit Doamne Isuse in inima mea si te fac Domnul si Mantuitorul meu personal.
Cand din toata inima il vrei pe Isus Cristos in viata ta, cand prin credinta crezi ca Isus Cristos a murit pentru tine, crezi ca este Dumnezeu, ca este Fiul lui Dumnezeu, El va intra in viata ta. si Duhul lui Dumnezeu va intra in viata ta.

Daca doriti gratuit textul integral sau doar acest rezumat dar CU diacritice, scrieti pe ciobotaioan@yahoo.com

videoclip "Tristetea si alcoolul" in special pentru cei tineri: