joi, aprilie 03, 2008

MITURI SI ADEVAR DESPRE ALCOOLISM


Omul bea alcool din totdeauna. Probabil ca a descoperit licoarea care ii ridica moralul sau ii mingiia amaraciunea imediat ce a deschis ochii asupra lumii. Alcoolul este considerat aliment si folosit ca atare. Este insa si un drog, care creeaza dependenta consumatorului. Abuzul de alcool, permanent sau ocazional, precum si dependenta de alcool inseamna alcoolism, adica boala. Fenomenul are implicatii sociale grave.
Mituri si adevaruri despre alcoolism
Studiile sociologice realizate dupa decembrie 1989 arata ca, intre europeni, romanii detin un loc furuntas la consumul bauturilor alcoolice. Alcoolicii traiesc adevarate drame, de care uneori sunt constienti, drame care se rasfrang si asupra celor din jur.
Alcoolismul este o boala care „se ia" in societate, dar sfarseste in singuratate. Dependentul de alcool nu-sin poate refuza aceasta placere transformata intr-o otravire sistematica, masochista, in ciuda gravelor probleme de sanatate (fizica si psihica), dar si de natura sociala, pe care i le provoaca.
Adevar despre alcoolism: Alcoolismul are de multe ori consecinte fatale
Se caracterizeaza prin: scaderea controlului asupra consumului de bauturi alcoolice, preocuparea pentru drogul alcool si deformari in procesul de gandire (indeosebi sub forma de negare).
Initial, s-a considerat ca alcoolismul este un simptom al unei tulburari psihice. in prezent se crede ca el este in sine o boala, care cauzeaza probleme psiho-emotionale si fizice. Acestea sint efecte ale bolii, nu cauze, si nu se pot rezolva decat prin tratarea eficienta a alcoolismului. Netratat, alcoolismul se agraveaza progresiv, pana la nivele avansate de deteriorare, chiar daca pot aparea intre timp, perioade de remisiune (de revenire, prin abstinenta).
Adevar despre alcoolism: Alcoolismul nu este vindecabil
Alcoolicul nu va mai putea niciodata sa se intoarca la detasarea fata de bautura pe care a avut-o inainte de a se apuca de baut, dar este tratabil. Prin incetarea consumului de alcool, cu ajutorul tratamentului medical, el poate fi oprit din evolutie.
Mituri despre alcoolism
Alcoolismul este inconjurat de o serie de mituri, care fac ca acest obicei sa fie inexact cunoscut. Miturile despre alcoolism alcatuiesc un fenomen - "negarea la nivel social" a alcoolismului, adica refuzul realitatii. Desi boala fiecarui al 5-lea pacient este generata de alcoolism, statisticile arata ca sunt publicate putine articole medicale referitoare la alcoolism, in raport cu raspandirea alcoolismului. Acest domeniu este fie ignorat, fie evitat, in pofida enormei sale importante. Explicatia consta in faptul ca o mare parte a populatiei este implicata intr-un fel sau altul, emotional, fata de abuzul de alcool.
Mit despre alcoolism: alcoolismul este transmis genetic
Unul dintre mituri spune ca alcoolismul este transmis genetic, de la parinte la copil si ca, prin urmare, pot deveni alcoolici doar cei cu antecedente in familie. Dar nu s-a gasit, in ciuda cercetarilor intreprinse, o asa-zisa "gena a alcoolismului". Alcoolismul este datorat consumului de alcool. Putem deci constata ca Burebista a fost mai realist atunci cand a distrus viile dacilor decat teoreticienii eugenisti francezi.
Mit despre alcoolism: ar exista o diferenta neta intre bautorul normal si alcoolic
Problema consta in aceea ca toti alcoolicii, cu putine exceptii, se cred bautori "normali". De fapt, si bautorul incepator, si alcoolicul invederat, ajuns balast pentru societate, sint angajati pe acelasi drum, caci nu exista oameni care sa nu poata deveni alcoolici, daca beau indeajuns de mult, ci numai oameni care nu au apucat sa absoarba destul alcool, pentru a putea fi socotiti alcoolici.
In faza grava a bolii, se pierde controlul cantitatii baute, si un prim pahar declanseaza impulsul nestapanit de a continua bautul, pana la intoxicatie. in acel moment s-a depasit stadiul de "bautor social normal" si se merge spre "stadiul" de boschetar, persoana care, in lipsa unei sustineri familiale adecvate, ajunge sa doarma prin santuri. De aici, singura solutie de revenire este abstinenta totala. Persoana respectiva va deveni astfel un alcoolic abstinent, dar nu unul vindecat.
Mit despre alcoolism: se spune ca oamenii beau pentru ca au necazuri
De fapt, in marea majoritate a cazurilor este exact invers: necazurile apar datorita bauturii.
Mit despre alcoolism: "Cand sunt bauti, oamenii isi arata adevaratul caracter".
De fapt, adevarata lor fata o arata atunci cand sint normali, iar nu cand sint intoxicati cu alcool.
Mit despre alcoolism: "Daca oamenii ar bea cu masura, nu ar deveni alcoolici"
Multi bautori "responsabili" au devenit alcoolici, pentru ca alcoolul provoaca dependenta.
Mit despre alcoolism: "Bauturile naturale nu sint daunatoare".
De fapt bauturile naturale conduc in aceeasi masura la alcoolism.
Mit despre alcoolism: "Berea, fiind slaba ca tarie, nu dauneaza"
Fiecare bautura are masura sa (paharul potrivit). intr-o halba de bere se afla mai mult alcool decat intr-un paharel de vodca.
Mit despre alcoolism: "Alcoolul da putere"
Adevarul este ca alcoolul slabeste organismul. De exemplu, nu simti normal nevoia de a trage aer in piept. Ca urmare, creierul si inima nu sint suficient oxigenate, ceea ce produce probleme de sanatate pe termen lung.
Mit despre alcoolism: "Alcoolul incalzeste"
De fapt, alcoolul amorteste o parte a senzorilor pielii, ceea ce te face sa nu simti frigul pe moment. Acesta este motivul pentru care multi alcoolici adorm linistiti iarna in zapada, parandu-li-se cald, si pana dimineata mor inghetati, sau sufera degeraturi grave. Alcoolul elibereaza, este drept, caldura din interior, la nivelul pielii, care se incalzeste, antrenand de fapt o pierdere de caldura a organismului.
Mit despre alcoolism: "Alcoolul dezleaga limbile"
De fapt, in scurt timp, le impleticeste, caci aburii alcoolului invaluie creierul.
"Alcoolul indeparteaza inhibitiile". Adevarul este ca te face sa te porti altfel de cum esti de fapt.
Adevar despre alcoolism: Cum ne putem "imbolnavi" de alcoolism
Putem numi ne-alcoolic cu adevarat doar pe individul care, nefiind obisnuit sa bea, refuza alcoolul, de orice fel, pentru ca nu-i place gustul acestuia - berea este amara, vinul este acru, taria este prea arzatoare. Dar tanarul neinvatat cu bautura poate fi determinat sa bea de catre anturaj (familie, prieteni), prin indemnuri si provocari, de genul: "Daca nu bei, nu esti barbat!", sau prin imitatie. Probleme sentimentale, sau de alta natura, pot constitui un "motiv", pentru a-ti ineca amarul in bautura. Prezenta bauturii reprezinta un factor favorizant, ca si munca bruta, grea, sau lucrul in frig (bei "pentru a te incalzi"). Alte pretexte frecvente sint stresul, plictiseala, oboseala (bei ca sa adormi), sau supararea de moment (bei la nervi). Cu timpul, tendinta de a bea devine tot mai puternica, ea fiind esenta bolii alcoolice. Orice pahar de alcool influenteaza organismul pe termen lung. Tendinta de a bea nu dispare niciodata, si chiar bautul aceleasi doze, mici, dar in mod constant (zilnic), poate deveni periculos.
Adevar despre alcoolism: implicatiile sociale ale alcoolismului
Datorita necunoasterii fenomenului, alcoolicul este condamnat de societate, de cei apropiati si chiar de sine insusi.
Oamenii considera alcoolismul un viciu, o slabiciune morala si fizica, un comportament vinovat, sau rusinos. Dar alcoolismul este o boala, nu un viciu. El are drept cauza alcoolul, asa cum tuberculoza pulmonara are drept cauza bacilul Koch. Alcoolicul nu este un raufacator, ci doar un om bolnav. El nu este stapan pe o parte a faptelor sale, pentru ca nu este constient de ele, si eforturile sale de vointa, pentru a renunta la bautura, nu sint eficace. Fiind bolnav, alcoolicul nu trebuie sa se simta rusinat de boala sa, asa cum nu s-ar simti rusinat pentru oricare alta. Vina nu apartine numai alcoolicului, caruia poate ca nimeni nu i-a explicat pericolele pe care le poate aduce consumul de alcool, ci mai degraba societatii, care, sub diferite pretexte, incurajeaza acest consum (sa ne amintim doar de uriasele afise publicitare - la alcool, dar si la tigari - din orase, de reclama de la radio si mai ales cea de la televiziune, la ore de maxima audienta deseori, care are efecte atat de nocive asupra copiilor). Pe de alta parte insa, pentru ca boala sa provoaca dezastre atat lui, cit si celor din jur, alcoolicul are obligatia sa se trateze, alcoolismul avand tratamentul sau specific.
Adevar despre alcoolism: Tratarea alcoolismului
Principalele metode de tratament sunt: dezintoxicarea, interventiile psihologice scurte, medicatiile folosite in psihiatrie, medicatiile repulsive (Disulfiram), medicatiile de scadere a apetitului alcoolic (Naltrexone). Exista si terapii neconventionale, naturiste.
Aceste metode de tratament se folosesc in urmatoarele modalitati: internarea in clinica, tratamentul ambulator (inclusiv cel intensiv), si programele de intr-ajutorare de tip "Alcoolicii Anonimi".
Toate metodele mentionate au obtinut rezultate limitate. Metoda grupurilor de intr-ajutorare a fostilor bautori s-a dovedit insa a fi cea mai eficienta. Datorita ei, nenumarate persoane stigmatizate si considerate pierdute, au revenit la o viata normala, si si-au recastigat familia, locul de munca, respectul societatii, si placerea de a trai. Aceasta metoda a fost imaginata si dezvoltata in Statele Unite de catre doi mari fosti alcoolici, deveniti legendari, Bill si Bob. Ei au creat asa-numitul sistem al celor 12 pasi care trebuie parcursi. Sistemul include si un regulament cu 12 reguli de organizare si functionare.
Printre fortele vindecatoare care actioneaza in cadrul grupului se numara:schimbul de idei intre oameni cu aceeasi suferinta;cunoasterea de sine ca urmare a contactului cu ceilalti bautori;motivatia obtinuta ca urmare a primirii de incurajari de la colegi cu aceeasi suferinta;motivatia obtinuta de un alcoolic in timpul efortului de a ajuta un alt alcoolic.

Niciun comentariu: