miercuri, iulie 23, 2008

Scrisoare catre un coleg medic de familie

Nu cu mult timp în urmă, Maarius mă acuza că am dat o tentă academică blogului, că mă adresez profesioniştilor şi nu acelor amărâţi care au probleme legate de consumul de alcool. Am combătut afirmaţia la momentul potrivit, având ca idee de bază necesitatea informării tuturor categoriilor sociale. Ulterior tot Maarius afirma ca medicii de familie şi psihiatrii nu cunosc problematica alcoolismului. Pornind de la aceasta si presupunând ca are dreptate macar in parte, în următoarea perioadă chiar ma voi adresa specialiştilor, care vor trebui să îi mulţumească Dl.Dr. Radu Vraşti care mi-a dat acces la studiile dumnealui. Pentru început iata scrisoarea:
"Draga coleg,
Ca un medic aflat in primul esalon al ingrijirilor de sanatate, ai pozitia cea mai favorabila de a identifica printre pacientii care vin la tine la consultatie pe cei care au probleme date de consumul lor de alcool.
Se estimeaza ca aproximativ 25% din toata populatia poate avea de-a lungul intregii vietii o problema data de consumul de alcool. Pe de alta parte, astazi este bine stabilit ca numai printr-o decelare precoce si o interventie adecvata si la timp se poate preveni dezvoltarea unui model patologic de consum de alcool care va duce in final la aparitia dependentei si la consecintele somatice si sociale ale acesteia.
Exista astazi un consens in a afirma ca medicul de familie, cel care ofera ingrijirile medicale primare, este competent si lui trebuie sa i se transfere cunostintele, tehnicile si metodele de actiune in acest domeniu.
Studiul de fata cauta sa te informeze de noua tehnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii de identificare a celor care consuma alcool in mod daunator pentru sanatatea lor si, odata identificati, sa poata suferi "interventia" ta care are ca scop informarea, reducerea riscurilor, stapanirea problemelor si in final
reducerea consumului sau dobandirea abstinentei. Cu siguranta vei avea destule succese si curand nu vei mai fi mirat ca oamenii din comunitatea care o ingrijesti te vor cauta chiar pentru aceasta problematica.
Vrem sa fi convins de utilitatea si valoarea acestei metode si ne-ar bucura sa ai atata rabdare si motivatie de a o pune printre practicile tale profesionale curente. La fel, ne-ar bucura sa ne impartasesti din dificulatile sau problemele care le-ai avut ca si din succesele care s-au aratat.
Dr.MD. PhD. Radu Vrasti"

3 comentarii:

maarius spunea...

Intr-adevar scrisoarea este deosebita,insa se fac niste referiri la un studiu despre care nu am habar,unde este!Multumesc d-lui doctor pt amabilitate,mai ales ca este nevoie de astfel de actiuni.Am intalnit medici care habar n-aveau ca alcoolismul este o boala(il considerau un viciu!) ca este datoria lor sa-i invete pe bolnavi ce sa faca,cui sa se adreseze.Este adevarat ca acestia erau in general mai in varsta si probabil nu au avut ocazia sa afle noutatile in domeniu.De asemenea este extrem de dificil sa convingi un alcoolic daca n-ai la indemana un model functional,viabil.De multe ori la medic ajung apartinatorii,care sufera enorm si nu intrevad nici o solutie.Cred ca pentru unii medici ar fi incredibil sa citeasca ce s-a scris acum mai bine de 70 de ani in Cartea Mare (Big Book) a alcoolicilor anonimi in capitolul "Opinia unui medic". Este uimitor cat de aproape de realitatea pe care o traim sunt cele scrise acolo!Poate n-ar strica sa fie scrisa si aici,pentru edificarea celor care mai au inca rezerve.Intr-adevar boala fiind complexa,are nevoie de o abordare diferentiata pe fiecare palier,insa si drumul de 1000 de mile incepe tot cu primul pas,iar acesta este bine sa fie facut de catre medicul de familie.
Inca odata multumiri d-lui doctor Vrasti pentru initiativa domniei-sale!

Unknown spunea...

Asadar, nu este vorba de initiativa Dl-lui Dr. Este ceea ce vreau si ceea ce fac eu pe blogul meu. Important este ca dumnealui imi acorda tot sprijinul si imi da voie sa preiau si sa postez. Aici, pe acest blog fac Eu ceea ce trebuie, iar un sfat si o parere din partea dumnealui este benefica si ai vazut ca am incercat sa tin cont de acestea. Tu ai acuzat medicii de familie si psihiatrii ca nu cunosc si nu stapanesc problematica alcoolismului. Iata ca nu este chiar asa! Te rog sa te canalizezi totusi pe prioritati! de ce nu ai curajul sa raspunzi la provocare? Crezi ca sustinind ca AA este singura, unica si cea mai eficienta metoda realizezi ceva? Am explicqat ca orice metoda poate da rezultate remarcabile, dar aplicata pe un segment anume de populatie! genul de a amplifica, exacerba si impune un anume stil seamana foarte mult cu prozelitismul. Nimic nu-i bun decat ceea ce va prezint eu. Veniti cu mine! Sa fim seriosi!

Anonim spunea...

Da Maarius, se intampla cum spui. Iata, numai ieri urmaream o emisiune televizata la care au fost invitati: presedintele Casei de Asigurari de Sanatate, un medic psihiatru pentru copii si un medic psihiatru pentru adulti. Dincolo de interventiile acuzatoare sau de sustinere din partea telespectatorilor, mi-a atras in mod deosebit o interventie din partea unei doamne care se plangea ca are sotul alcoolic, ca a fost internat deja de cateva ori dar fara rezultat. Raspunsul a fost ca exista clinici specializate finantate de nemti, in special in Ardeal si ca "parca exista si un site, dar nu stie exact denumirea". La asemenea ignoranta (medicul in cauza lucreaza si cu alcoolicide foarte multi ani) nu am putut decat sa intru in legatura cu redactia si sa le furnizez spre informare adresele tuturor site-urilor , grupurilor si blogurilor pe care le cunosc, cu rugamintea de a le trensmite si doamnei in cauza. Poate asa afla si unii specialisti de Crucea Albastra, Alcohelp-Aliat (Jellinek), Alcoolicii Anonimi, De-Hoppe s.a. Asadar studiul Dl.Dr. Radu Vrasti nu numai ca este util dar se impune popularizarea lui cu necesitate. Personal daca as dispune de resurse l-as tipari si difuza tuturor medicilor de familie si psihiatrilor. O cale pe care o discutam aseara cu o cunostinta ar fi sa fac rost de adresele lor de e-mail de la Casa de Asigurari de Sanatate si sa le difuzez materialul in format electronic.