vineri, aprilie 04, 2008

Despre dependente


• Dependenta de substante - Dependenta de alcool si droguri
Dependenta - definitia eiDependenta fizicaDependenta psihicaCum ne dam seama daca cineva este dependent de o substanta?
Opinii despre dependenta. Modelul medical si modelul moral-crestin.Modelul medical considera dependenta conform definitiilor de mai jos:Din punct de vedere al modelului medical:• Dependenta = consumul compulsiv, obsesiv de droguri inclusiv alcool, care modifica dispozitia: dependenta este o boala primara progresiva, cronica si fatala caracterizata prin preocuparea privind alcoolul /drogurile, pierderea controlului, toleranta sporita, consecinte daunatoare într-unul sau mai multe domenii de viata, negare si iluzie.(vezi mai jos despre negare si iluzie).
Modelul moral crestin priveste dependenta ca o forma negativa de comportament invatat iar dependentul este considerat nu victima a naturii sale biologice, ci persoana direct raspunzatoare de comportamentul sau. Stoparea dependentei conform acestui model presupune dezobisnuirea de comportamentul negativ si distructiv si insusirea unui comportament sanatos si responsabil. Intoarcerea la Dumnezeu.
• Definitia de lucru a dependentei: În cazul în care consumul de alcool sau alte droguri este cauza unei continue distrugeri în viata personala a unui individ, distrugeri fizice, emotionale, spirituale sau economice, iar acest individ nu înceteaza consumul de substante, atunci el sau ea este dependent(a).• Dependenta fizica: se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organica de a folosi alcoolul / droguri pentru a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii.Nu apare la toate tipurile droguri, dar apare mai frecvent la alcool si foarte repede la consumul de heroina si morfina.
• Dependenta psihica: se manifesta prin modificari comportamentale si o stare mentala particulara insotita de dorinta psihica imperioasa de a consuma alcool (sau de a-si administra droguri) periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Aceasta dependenta apare la consumul tuturor tipurilor de droguri, inclusiv de alcool.
• Cum ne dam seama daca cineva este dependent de o substanta?4. Patru întrebari care pot ne pot ajuta sa aflam daca o persoana se îndreapta spre dependenta:A. Exista preocupare în ceea ce priveste efectul alcoolului sau al drogurilor? Sau o asteptare crescuta a efectelor benefice?B. Exista o rigiditate crescuta cu privire la orele si ocaziile în care persoana s-a obisnuit sa consume alcool sau alte droguri?C. Persoana consuma în mod progresiv cantitati sporite de drog pentru a obtine efectul dorit?D. Persoana foloseste strategii inteligente pentru a obtine o cantitate mai mare de alcool /droguri?
Foarte frecvent familia celui dependent are un comportament de co-dependenta:• Co-dependenta = reactia fata de o persoana dependenta într-un mod care protejeaza sau previne persoana fata de consecintele consumului de alcool /droguri. (De exemplu, anuntând la birou sau la locul de munca ca el /ea are gripa când în realitate persoana este prea mahmura sau drogata pentru a merge la munca)• Negarea = refuzul de a crede sau accepta ca un dependent de alcool /droguri are o problema cu consumul acestora, chiar daca este pus în fata evidentei. Persoana dependenta si persoanele importante din viata acesteia care au fost afectate de acest consum de alcool /droguri încearca sa protejeze persoana si legatura acesteia cu drogurile pretinzând ca nu este nici o problema. Acest lucru pastreaza informatia critica privind seriozitatea problemei atât pentru persoana dependenta cât si pentru celelalte persoane importante din viata ei.• Iluzia = starea de pierdere a contactului cu realitatea. Ca rezultat al amneziilor (pierderea memoriei cauzata de consumul de substante), reprimarii (pierderea memoriei psihologic cauzata de anumite evenimente neplacute, dureroase) si amintirii euforice (amintirea numai a evenimentelor placute sau acceptabile), persoana dependenta îsi dezvolta un sistem de memorare defectuos (un fel de sistem filtru) care îl împiedica sa vada realitatea despre starea ei.• Comportamente defensive obisnuite: Comportamente pe care le folosim pentru a ne împiedica pe noi însine sa devenim constienti de gândurile sau sentimentele dureroase pentru a scapa de situatiile amenintatoare; sau pentru a ne proteja fata de consecintele propriului nostru comportament.
• Alte reactii si comportamente intalnite la dependent:Negare: refuzul de a recunoaste sau accepta realitatea;Rationalizare: inventarea scuzelor astfel încât un comportament inacceptabil sa para acceptabil;Acuzare: încercarea de a-i face responsabili pentru comportamentului lor pe ceilalti oameni, locuri, evenimente sau lucruri;Minimalizare: încercarea de a face sa para mai putin importanta problema decât este în realitate;Intelectualizare: încercarea de a face un lucru irational sa para rational prin explicarea acestuia;Justificare: încercarea de a transforma ceva ce este total gresit într-un lucru bun
• Boala Familiei: Când un membru al familiei devine dependent de alcool /droguri, ceilalti membri ai familiei tind sa reactioneze într-un mod necorespunzator (mod codependent), tipic si previzibil. Pe masura ce dependenta progreseaza, membrii familiei traiesc sentimente de teama, furie, singuratate, durere, vina si rusine în masura în care întregul sistem familial începe sa functioneze anormal. Pentru a se proteja pe ei însisi de sentimente dureroase (cum ar fi cele enumerate mai sus), fiecare membru al familiei îsi dezvolta un comportament defensiv care în cele din urma devine parte a problemei. Membrii familiei persoanei dependente traiesc deseori puternice suferinte emotionale pentru care solicita consiliere si terapie. Pot obtine sprijin continuu de la astfel de grupuri de într-ajutorare cum ar fi Alcoolici-anonimi, Alateen si Copii Adulti ai Grupurilor de Alcoolici.
• Interventia in dependenta: Un proces prin care efectele daunatoare, progresive si distructive ale dependentei de alcool /droguri sunt întrerupte, iar persoana dependenta este ajutata sa stopeze acest consum si sa creeze noi modalitati sanatoase de abordare a acestor probleme sau nevoi. O definitie mai concisa, mai simpla a interventiei: Oameni îngrijorati care se întâlnesc pentru a prezenta realitatea într-un mod receptibil unei persoane care este în afara acestei realitati.• Recuperarea din dependenta: un proces pe viata bazat pe abstinenta de la toate drogurile de schimbare de dispozitie si un angajament fata de un program de recuperare. În timpul participarii la programe de recuperare cum ar fi al Crucii Albastre, Alcoolicii – Anonimi sau Al – Anon, persoana dependenta si familia acesteia învata sa traiasca influenta alcoolului / drogurilor si sa aiba o viata fericita, sanatoasa si productiva.