luni, iunie 09, 2008

ÎNTREBĂRI FRECVENTE (vă rugăm să puneţi orice altă întrebare în secţiunea comentarii a articolelor)

De ce numai anumiti oameni devin alcoolici? Nimeni nu stie de ce, sau nici macar cum se intampla, ca cineva sa aiba aceasta boala, pe care noi o numim "alcoolism", si altii nu. Exista cateva teorii despre acest lucru, variind de la modele "bio-psiho-sociale" la cele "medicale". Cea mai mult acceptata teorie este aceea ca anumiti oameni sunt nascuti cu o anumita "predispozitie" spre alcoolism. Aceasta teorie implica faptul ca exista un factor genetic sau "bio-chimic" la anumiti indivizi, care determina probabilitatea ca acea persoana sa dezvolte o dependenta fata de alcool. in aceasta teorie, este acceptat faptul ca exista factori sociali si psihologici care combinati cu predispozitia, fie creste sau descreste probabilitatea persoanei de a deveni alcoolic.

De ce beau oamenii? Oamenii beau in principal dintr-un singur motiv. isi doresc efectul produs de drogul alcool. De ce anumiti oamenii au nevoie de acest efect mai mult decat ceilalti, si de ce anumiti oameni beau mai mult decat altii este o intrebare care nu e usor de raspunde. Multe carti au fost scrise pe acest subiect, si depaseste scopul acestui manual. Pentru noi e mai putin important "de ce" oamenii beau, cat, "cum putem sa-i ajutam" pe bautorii problematici.

Este alcoolismul o mare problema in Romania? Alcoolismul nu respecta persoanele. ii afecteaza pe cei tineri si pe cei batrani, pe cei bogati si pe cei saraci, si pe oameni de diferite rase si religii. Alaturi de bolile cardiovasculare si cancer, este una dintre cele trei mari probleme de sanatate, in intrega lume. Destul de trist, a afectat de asemenea si societatea romaneasca la toate nivelele ei, in toate orasele si in toate satele

Este posibil ca cineva care bea bere sa devina alcoolic? Da, este posibil ca asa ceva sa se intample. intr-o sticla de bere este atat de mult alcool precum este si intr-o bautura tare. Doar ca arata diferit. Unii bautori inraiti chiar prefera berea, pentru ca este mult mai acceptata social in anumite comunitati. Aceeasi logica se aplica si pentru tuica, coniac, vin si alte bauturi care contin alcool.

Ce se intelege prin „recuperare"? Cand vorbim de „recuperare", inseamna ca o persoana care este dependenta de alcool sau droguri „se recupereaza" sau isi „recastiga" abilitatea de a functiona in societate fara sa depinda de alcool sau droguri. Aceasta implica o reintoarcere la functionarea normala in societate. Asta nu implica insa ca acea persoana a fost "vindecata", si ca va putea sa bea, din nou, alcool in siguranta. Niciodata nu mai este sigur pentru un bautor problematic sa foloseasca alcool, sub orice forma.

Ce este un program de recuperare? Acest termen poate fi folosit cu doua sensuri. "Programul de recuperare"al unei persoane individuale, de obicei se refera la modul in care aceasta se foloseste de instrumentele recuperarii regasite in tratament, sau in AA, pentru a se mentine abstinent. Acest termen are un alt inteles cand ne referim la o organizatie, cum ar fi AA, sau la un centru de tratament. Aici se refera ca la "programul de recuperare"sau la "programul de tratament"sprijinit de catre o anumita organizatie sau institutie.

De ce e nevoie de un Program de Recuperare? Dupa o perioada de timp fara alcool, alcoolicul va deveni nelinistit, iritabil si nemultumit. Va incepe sa fie certaret, cu o gandire rigida si in general mizerabili. Nu isi vor gasi pacea, daca nu va putea sa bea un pahar de alcool, acelasi alcool pe care altii il pot bea fara sa aiba nici un fel de probleme. Starea de "uscaciune", pe care noi o numim "betia uscata", il va mentine intr-un dezechilibru emotional, mental si spiritual. Pentru a-si gasi usurare, va trebui sa se schimbe si sa creasca spiritual, in acelasi timp emotional si mintal. Fara schimbarile spirituale, care ii vor aduce usurare si in alte domenii ale vietii sale, alcoolicul isi va cauta eliberare de durere si confuzie consumand alcool. Acest program de recuperare se refera la cum reuseste individul sa atinga scopul de a trai o viata linistita si senina fara sa consume alcool. Este foarte necesar sa aiba un "program zilnic de recuperare", daca nu, va pierde directia recuperarii si va recadea inapoi in consumul de alcool problematic.

Cum arata un "program de recuperare" tipic? Asa cum se trateaza toate bolile, exista o rutina a "programului de recuperare" pe care pacientul o foloseste pentru a-si recastiga sanatatea si bunastarea. Un diabetic va trebui sa se abtina de la a manca zahar si sa faca exercitii. Pacientul cardiac va trebui sa renunte la fumat, sa manance anumite mancaruri, sa-si monitorizeze nivelul stresului si sa faca exercitii. in tratarea alcoolismului si adictiei, nimic nu e diferit. Un "program zilnic" tipic va include rugaciunea, meditatia, a-i cere lui Dumnezeu ghidare, predarea "zilei" lui Dumnezeu, citirea catorva articole dintr-o carte, a vorbi cu un alcoolic despre abstinenta, si poate a participa la intalnirile grupului AA. De asemenea, multi oameni in recuperare, vor face cel putin odata pe zi un inventar, sa verifice daca traiesc asa cum cred ca ar vrea Dumnezeu ca ei sa traiasca. Oricine practica cei 12 Pasi are modul sau unic de a face acest lucru, dar directia este aceeasi: A te preda vointei lui Dumnezeu, cu sinceritate, zi de zi, si de a ajuta alti alcoolici.

Ce este un program de tratament? Un program de tratament este o rutina clinica, sau ½program½ care este destinat sa-l ajute pe alcoolic sau pe dependentul de droguri sa se opreasca din consumul de alcool sau droguri. Elementul principal implica educatia dspre conceptul de boala al alcoolismului, consiliere terapeutica individuala si consiliere terapeutica de grup. Trebuie sa amintim faptul ca programele de tratament sunt diferite decat programul Alcoolicilor Anonimi, si cu toate ca exista similaritati, aceste doua tipuri de programe nu trebuie confundate. La Programul Sf. Dimitrie, folosim modelul de tratament al "Conceptului de boala", sau "Modelul Minnesota ". Acesta este o aboradrea "bio-psiho-socio-spirituala", care implica faptul ca boala alcoolismului este complexa, si ca de multe ori alcoolicul are nevoie de ajutor in mai multe domenii ale vietii lui. Ignorand dimensiunile fizice, mentale, emotionale, sociale si spirituale ale individului recuperarea nu va putea avea loc. Tratamentul adictiilor inseamna sa ajuti oamenii sa-si examineze obiceiurile de a bea si sa ia niste decizii legate de stilul lor de viata, bazandu-se pe ceea ce au descoperit la ei insisi. Alcoolicul este norocos, prin faptul ca boala alcoolismului este tratabila, si ca este posibil sa se reintoarca la o viata normala.

Alcoolul este la fel de periculos ca si alte droguri, precum heroina? Poate chiar mai mult. in realitate alcoolul va ucide mult mai multi oamenii aici in Romania decat o va face vreodata heroina. in timp ce alcoolul nu este la fel de adictiv ca si heroina, alcoolul este probabil mult mai periculos decat heroina datorita atitudinii permisive a societatii fata de consumul acestuia. Ar trebui amintit faptul ca problema dependentei de alcool ar putea chiar sa creasca, pe masura ce consumul de droguri creste in societatea noastra. Asta se datoreaza "dependentei incrucisate".

Ce este dependenta incrucisata? Odata ce o persoana devine dependenta fata de un drog, cum ar fi marihuana sau cocaina, ea devine dependenta si de celelalte droguri, cum ar fi alcoolul sau heroina. Acest concept se aplica tuturor drogurilor, legale si ilegale, toate care schimba starea de dispozitie si produce schimbari la nivelul creierului. Benzodiazepinele sunt clasa principala de droguri legale care se folosesc in Romania, si care s-ar include in aceasta categorie. E nevoie de cativa ani de zile pentru ca cineva sa devina alcoolic. Poate dura cateva zile pentru ca cineva sa devina serios dependent de anumite droguri. Daca o persoana tanara devine dependenta, sa spunem, de cocaina sau marijuana, daca va incepe sa bea, mai mult ca sigur ca va deveni alcoolica, chiar la o varsta tanara.

Alcoolismul este un pacat sau o boala? Este o mare controversa asupra acestei intrebari, si forte multa neintelegere legat de "conceptul de boala al alcoolismului". in 1956, Organizatia Mondiala a Sanatatii a afirmat ca "alcoolismul este o boala tratabila", o boala care este foarte similara cu diabetul, cancerul sau chiar bolile cardiovasculare. Cartea "Alcoolicii Anonimi" afirma ca alcoolismul este "o obsesie mentala cuplata cu o alergie fizica". Din fericire, datorita faptului ca alcoolismul este o boala, putem identifica si trata alcoolismul in stadiile foarte timpurii

Alcoolicul cauzeaza boala? De-a lungul istoriei oamenii au vrut sa invinovateasca si sa stigmatizeze victima unor anumite boli. Cei care erau considerati "nebuni", sau "epileptici", sau "schizofrenici "erau spanzurati sau arsi pe rug de catre oamenii care se considerau Crestini, pentru ca se credea ca acesti bolnavi erau posedati de demoni, sau erau asociati diavolului. Cu alte cuvinte, victimele bolilor erau invinovatite pentru ca au o boala, prin etichetarea lor ca "pacatosi". Nimeni nu alege sa fie alcoolic. Se intampla ca societatea sa incurajeze consumul de alcool, in timp ce nu exista programe reale care sa-i ajute pe membri sai sa faca distinctia intre consumul de alcool normal si cel disfunctional.

Alcoolicii nu stiu ca ei nu ar trebui sa bea? Rareori aratam alcoolicului aceeasi mila cand ii judecam, in comparatie de felul in care o aratam celorlalti bolnavi. Ganditi-va pentru un moment la conditia diabeticului. Cand mananca zahar, sau anumite alimente, corpul lor reactioneaza diferit la zahar decat corpul nostru. Daca nivelul zaharului din sange se dezechilibreaza, pot aparea atacuri de apoplexie si chiar sa intre in coma. Pana in urma cu 75 de ani, doctorii stiau ca ceva nu este in regula si au inteles simptomele diabetului, dar nu ii cunosteau cauza. Datorita acestei lipse de intelegere a dietei diabeticului legata de zahar, multi diabetici au murit din cauza bolii lor. Diabeticul nu intelegea ce i se intampla cand mananca zahar. Alti oameni mancau torturi si dulciuri fara nici o problema, si nu intelegea de ce ei sunt diferiti. in plus, diabeticii vor simti nevoia irezistibila de dulce mai tare decat alcoolicul simte nevoia de a bea alcool. tinand cont de indicatiile nutritive, diabeticilor le era foarte dificil sa evite sa manance ceea ce ii facea sa se simta rau.Astazi situatia pentru alcoolic nu este cu mult diferita. stiinta medicala, in timp ce afirma ca alcoolismul este o boala, cunoaste foarte putine despre acesta, si nu a oferit o solutie reala la problema. Ce putem spune cu o anume certitudine, este ca exista anumite programe de tratament, care, daca urmate, vor oferi alcoolicului eliberare din consumul sau de alcool. Nu numai eliberare de simptomul efectiv al consumului problematic de alcool, dar si usurare in compulsia de a bea, si usurare in framantarea emotionala si mentala care acompaniaza dependenta.

Alcoolicii inteleg alcoolismul? Persoana care devine "alcoolica", de obicei nu inteleg problema mai bine decat preotul, doctorul, familia, prietenii sau patronii. Mai grav este ca pe cand oamenii isi dau seama ca au o problema, se afla in stadiile agravate ale adictiei. Asta le va face si mai greu sa se recupereze, daca nu primesc ajutor in afara, cum ar fi prin AA sau prin tratament.

Ce inseamna "stadiul de negare" al alcoolismului? Cand cineva este in stadiul de negare al alcoolismului este irational. Spunem asta pentru ca nu isi pot vedea realitatea situatiei lor. Neaga durerea, consecintele si boala pe care o au. Daca nu trec de stadiul de negare, ii va paste probabilitatea unei morti timpurii, si siguranta trairii unei vieti care cauzeaza durere familiei si celor dragi.

Care este „iluzia" alcoolismului? Iluzia alcoolicului este ca el crede ca poate bea cu succes. ii vede pe altii consumand alcool asa cum obisnuia si el odata, si crede ca poate sa bea in siguranta alcool. Amagirea este „de data asta va fi altfel", sau „data viitoare ma voi descurca mai bine".

Ce il opreste pe alcoolic sa isi recunoasca problema? Frica este cel mai mare dusman al alcoolicului. Daca o persoana are o problema cu bautul si vrea sa se recupereze, este necesar sa stie ce se intampla in viata lor pentru a lua deciziile corecte. Ca sa faca asta, e necesar sa treaca de frica irationala in legatura cu a vorbi despre bautul lui. Trebuie sa analizeze consumul de alcool asa cum este si sa fie onesti la felul in care consumul de alcool le-a afectat propria viata, si viata celor din jurul lor. Mare parte din aceasta frica este legata de ceea ce numim noi „stigma" alcoolismului, si se leaga de rusine. Cand cineva se simte foarte judecat de catre societate, sau de catre ei insisi, le este foarte greu sa vada adevarul in acea chestiune. Alcoolicii de aici din Romania sunt foarte stigmatizati de catre societatea lor, si dureaza ceva timp sa admita ca au o problema, de frica ca vor fi judecati de altii din comunitate daca admit ca sunt alcoolici.

Asta inseamna ca alcoolicii nu sunt responsabili de propriul comportament? Alcoolicul este responsabil pentru comportamentul lui sau al ei, la fel cum sunt toti oamenii rationali ai societatii. Cu toate astea este un puternic argument cum ca alcoolicul este de fapt irational si foarte bolnav mintal. tinand cont de pretul pe care alcoolicul il plateste pentru a bea alcool, putem spune oare ca ei sunt „rationali"? Cine ar renunta la o relatie cu o sotie iubitoare pentru a bea, altcineva decat o persoana irationala? Cine ar renunta la dragostea pentru copii pentru un pahar de alcool, altcineva decat o persoana foarte bolnava? Cine ar pune in pericol viata altor oameni conducand sub influenta alcoolului un vehicul de 1000 kg, altcineva decat o persoana care a pierdut total contactul cu realitatea si semnificatia comportamentului sau? Atunci cand bautorul problema este confruntat de catre familie, sau de catre societate, va nega problema. Asta nu pentru ca nu isi iubesc familia sau e lipsit de respect fata de societate. El pur si simplu nu vede in el insusi ceea ce altii vad foarte clar.

De ce alcoolismul este considerat ca „boala primara"? Ne vom referi la ideea ca alcoolismul este o boala in sine, asa cum a fost afirmata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 1956. Se spune ca este o „boala primara", pentru ca alcoolismul nu este considerat ca un simptom secundar al altei boli sau conditii. Este predictibila in cursul de dezvoltare, are simptoame si este tratabila. Cu toate ca exista, de obicei alte probleme emotionale si/sau fizice asociate cu boala care trebuie tratate alaturi de alcoolism, alcoolismul trebuie tratat in primul rand, daca se doreste sa fie abordate eficient celalalte simptoame majore. Deci, daca o persoana are probleme fizice, sociale, psihologice sau spirituale care sunt legate de consumul de alcool excesiv, aceste situatii nu se vor imbunatatii atata timp cat persoana in cauza va continua sa bea. Exista anumite conditii psihiatrice care duc la consumul ocazional excesiv de alcool, dar aceste conditii nu au legatura cu alcoolismul si au criterii diferite de diagnostic.

Boala alcoolismului este progresiva? Natura progresiva a alcoolismului este observabila, si usor de schematizat. Putini oamenii au devenit dependenti de alcool au fost alcoolici cand s-au apucat de baut prima data. Poate ca au avut potentialul, dar de obicei devin alcoolici dupa ceva ani de consum de alcool. Pentru a ajuta alcoolicul, sau potentialul alcoolic sa inteleaga asta, ei isi analizeaza cariera de consum si scriu despre istoria consumului. Observand tiparul in schimbare a consumului de alcool scris pe hartie si in propriile maini, putin alcoolici au ramas neconvinsi ca au o problema cu bautul. ii ajuta de asemenea sa proiecteze in viitor, si sa vada cum ar fi viata lor daca nu accepta ajutor acum. Acceptandu-si neputinta fata de alcool, si vazand cat de nestapanit a devenit viata lor datorita consumului de alcool, trezeste in acea persoana nevoia unui program zilnic de recuperare.

Alcoolismul poate fi vindecat? Alcoolismul este o conditie cronica, asemanatoare diabetului, bolilor cardiovasculare, tbc-ului sau altor boli similare. Pentru diabetic, urmarea indicatiilor doctorului si schimbarea spre un stil de viata sanatos, ii permite pacientului afectat sa se „recupereze" atata timp cat se mentin in programul de recuperare recomandat. Dar diabeticul, la fel cum e alcoolicul nu este niciodata „vindecat". Acelasi lucru este valabil pentru multi pacienti cardiaci, care descopera ca au probleme de inima. Asta inseamna dieta, exercitiu si un stil de viata sanatos. Pentru alcoolic, inseamna bunavointa de a lucra un simplu program de recuperare asa cum este prezentat in cei 12 Pasi ai Alcoolicilor Anonimi, si sa se abtina de la a mai consuma alcool. Va putea astfel sa duca o viata cu boala in remisie. Din nefericire, in acest moment nu s-a descoperit o cura pentru alcoolism si odata ce o persoana va „depasi linia" catre dependenta de alcool, nu se vor putea niciodata reintoarce la „consumul normal". Aceasta este experienta incercata si dovedita mii de oamenii, din si in afara AA-ului, si este cea mai acceptata prescriptie in tratamentul alcoolismului. „Abstinenta totala", sau recaderea in consumul alcoolic. Din cate stim nu exista alte optiuni pentru alcoolic.

Este alcoolismul fatal? Pentru cei mai multi dintre alcoolici rezultatul final al bautului lor este moartea timpurie. Motivele pentru aceasta pot fi accidente auto, afectiuni fizice, boli, sinucideri, sau alte cauze legate de consumul de alcool sau droguri. Ar trebui sa spunem aici ca se intampla deseori ca medicii sa trateze problemele fizice cauzate de baut, astfel incat pacientul continua sa bea si sa moara, inc ele din urma, ca urmare a complicatiilor fizice cauzate de alcool. in acest caz, vom considera ca pacientul a decedat datorita unor probleme hepatice sau a alcoolismului sau care l-a facut sa bea din nou si din nou?

Cum pot sa le vorbesc despre alcoolism unor oameni care sunt rusinati sa vorbeasca despre bautul lor? Cel mai important lucru e sa nu ii judecam pentru boala lor. incurajati-i sa vorbeasca si incercati sa ascultati mai mult. Folositi intrebarile de la sfarsitul manualului pentru a-i ajuta sa inteleaga preogresia bolii lor. Oferiti-I o copie a acestei carti sau o copie a cartii "Alcoolicii Anonimi" si rugati-i sa citeasca si sa discute cu dvs. ceea ce au citit. Nu va asteptati ca ei sa se opreasca din baut imediat, dar nici nu va temeti sa le vorbiti despre bautul lor. Daca au venit sa discute cu dvs., inseamna ca isi dau seama ca ceva nu e in regula, fara a sti exact despre ce e vorba sau unde sa gaseasca solutii la problema lor. Spuneti-le ca nu toti consumatorii masivi de alcool sunt alcoolici, dar continuati sa le aratati simptomele alcoolismului pe care le prezinta ei. Daca sunt interesati, spuneti-le ca pot contacta Programul Sf. Dimitrie pentru a obtine mai multe informatii despre alcoolism. Aveti rabdare, dar nu le cautati scuze pentru consumul exagerat de alcool. Uneori, e nevoie de o criza pentru ca oamenii sa devina sinceri in ce priveste efectele alcoolului asupra lor.

Cum pot sa identific pe cineva care are probleme cu bautul? Poate fi dificil sa identifici pe cineva care are probleme cu bautul. Nu facem referire la cantitatea de alcool consumata de cineva intr-o zi sau intr-o saptamana. Cu alte cuvinte, o problema cu alcoolul nu e identificata prin "cat de mult bea persoana", ci, mai degraba, prin "ce efecte are alcoolul" asupra persoanei care il bea? intrebarea care se pune e daca bautul afecteaza sanatatea fizica a individului? Dar sanatatea mentala? Care sunt efectele bautului asupra sanatatii emotionale? Dar asupra vietii de familie si a relatiilor cu cei dragi? Cum afecteaza bautul viata profesionala si sociala? si, cel mai important, ce efecte are consumul de alcool asupra vietii spirituale si a relatiei cu Dumnezeu?

Ce sunt "Alcoolicii Anonimi"? Alcoolicii Anonimi sau AA este cel mai raspandit program de recuperare din alcoolism din intreaga lume. Programul AA a inceput in 1935 cand doi alcoolici s-au ajutat reciproc pentru a se mentine abstinenti. Ei au tratat alcoolismul ca si cum ar fi tratat orice alta boala care ameninta viata cuiva, initiind un program de recuperare de "zi-cu-zi" care i-a ajutat sa ramana abstinenti. Pentru detalii, puteti consulta capitolul despre "Alcoolicii Anonimi".

De ce AA-ul atat de important in programele de recuperare? Grupul AA este un element critic in programele de recuperare pentru ca il ajuta pe alcoolic sa isi diminueze negarea, stigmatizarea si rusinea alcoolicului. Grupul ofera, de asemenea, modele pozitive prin oamenii care sunt ei insisi in recuperare. Asta inseamna ca noul venit in AA invata despre cum sa ramana abstinent de la oameni care au avut aceleasi probleme. Grupul AA ii ofera bautorului-problema noi prieteni care il vor incuraja sa ramana abstinent, mai degraba decat sa il indemne sa bea impreuna.

Ce sunt "Serviciile Familiale Al-Anon"? Al-Anon este un program initiat in 1940 de catre sotiile si membrii familiilor catorva membri AA. Astazi, in comunitatea Al-Anon sunt mii de grupuri si sute de mii de membri in toata lumea. in Al-Anon, accentul se pune pe ajutarea membrilor familiei pentru a gasi curajul, puterea si speranta necesare pentru a trai cu boala alcoolismului, indiferent daca alcoolicul bea sau nu. Are propriile intalniri de grup si foloseste cei 12 pasi ai Alcoolicilor Anonimi intr-o forma usor modificata. Desi Al-Anon-ul colaboreaza cu AA-ul, el este un program separat. Nu este legat de AA prin nici o afiliere formala.

Preluare de pe http://www.pol-pantelimon-cluj.ro/Basarabov_INTREBARI.htm