duminică, iulie 13, 2008

MOTIVATII

Au trecut aproape doi ani de cand am inceput sa ma preocup la modul serios de problematica adictiilor. Pe parcurs am stat de vorba cu sute de oameni, am vazut si studiat o paleta larga de metode, tehnici si procedee de tratament si mentinere in stare functionala a pacientilor (clientilor). Nu postez aici rezultatele unei cercetari sociologice, ci doresc sa punctez doar cateva aspecte. Contrar parerilor persoanelor implicate sau aflate intr-un anumit program de tratament si recuperare nu exista nici o metoda infailibila si mai ales nu exita o metoda mai buna sau mai rea decat alta. Exista obiceiul (pur autohton) de a critica celelate metode si de a exacerba beneficiile metodei la care aderam. Nu conteaza ca se numeste Alcoolicii Anonimi, Crucea Albastra, Jellinek (Alcohelp), sau metoda traditionala bazata pe medicatie. La momentul actual cel mai important este ca beneficiarul (dependentul) sau familia sa (daca acesta nu mai este in masura sa poata alege) sa aiba suficienta informatie pentru a putea identifica ce ii este compatibil si in ce varianta poate obtine efecte maxime. Am observat ca acest aspect nu poate fi rezolvat decat de catre persoana (persoanele) in cauza. In majoritatea cazurilor specialistii ori nu au timp (de obicei sunt supraaglomerati), ori se confrunta cu ignoranta pacientului (clientului), ori apar alte motivatii, dar nu se rezolva problema compatibilitatii dintre metoda si beneficiar decat in foarte mica masura. Iata asadar ca o informare cat mai ampla poate fi de bun augur, cei interesati avand suportul informativ pot opta pentru o varianta apropiata de optimum. Depinde numai de cei interesat ca lucrurile sa fie asezate pe un fagas corect si mai in gluma, mai in serios, reamintesc faptul ca numai pacientii (clientii) pot fi buni sau rai, metodele sunt asa cum sunt, imortant este ca exista si pot fi aplicate.

2 comentarii:

maarius spunea...

Este adevarat ca numai cel implicat poate alege,insa problema de baza este ca una dintre simptomele bolii alcoolismului este negarea (foarte rar cel in cauza recunoaste ca are o problema cu alcoolul).Abia dupa ce este dispus sa accepte ca are o problema se poate trece la alegere.

Unknown spunea...

Este perfect adevarat. Cauzele negarii sunt de fapt multiple. Iata un exemplu: supusi unor conditii bio-psiho-sociale asemanatoare, oamenii au reactii de raspuns total diferite. Probabil si ca urmare a unor predispozitii genetice, unii sufera caderi nervoase severe (nevroze), atacuri de panica, depresii, si cei din jur spun "vai, saracul/a, este bolnav/a". Altii incep sa consume alcool, ca cel mai la indemana si mai rapid detensionant, devenind in timp dependent, iar cei din jur "este un betiv, un pacatos...". Traind de cele mai multe ori intr-un mediu sociocultural ignorant, sau cel putin inadecvat, prima sa reactie de raspuns fata de atitudinea celorlalti va fi negarea. Pana la intelegerea situatiei proprii si la acceptare este un drum lung si sinuos, mai ales atunci cand echilibrul sau emotional este supus in permanenta aceorasi factori de distres. Este posibil ca dupa un timp nici macar sa nu mai perceapa corect realitatea si de aceea actiunea in timp util (pana la aparitia manifestarilor de tip patologic) ar fi benefica, dar aceasta depinde de cei din anturajul sau apropiat, care de cele mai multe ori actioneaza total inadecvat, apeland numai la psihiatri. In majoritatea cazurilor, din lipsa de informare si ignoranta devin dependenti de medicamente psihotrope, deoarece este preferata o "leguma", un "robotel" calm, linistit si foarte ascultator ,fata de un om cu pesonalitate care se impune. Iata ca si aceasta este una din cauzele datorita carora majoritatea membrilor AA sunt despartiti sau divortati. Pana cand se va cunoaste problematica alcoolismului, mai ales in mediul rural, pana cand societatea va fi pregatita sa accepte alcoolismul ca boala va mai trece mult timp si vor fi necesare eforturi considerabile. Este bine ca fiecare sa contribuie cu o particica cat de mica, in masura posibilitatilor proprii, asa cum fac in genere membrii AA si in mod cert vor fi si rezultate. Deocamdata este bine ca in Romania se merge pe vechiul sistem de asigurari de sanatate, bolile preexistente gen diabet, cancer, alcoolism nefiind excluse din nomenclator asa cum se intampla in SUA, de ex.