miercuri, iulie 30, 2008

Exercitii pentru realizarea confortului psihic

Va recomand doua exercitii cat se poate de simple , pe care le puteti face acasa la dumneavoastra .
Dupa ce le veti executa o perioada mai lunga, veti realiza ce beneficii importante va aduc .

EXERCITIUL 1
- Asezati-va confortabil pe un fotoliu,scaun sau canapea .Relaxati-va cat puteti de mult .Eventual puteti folosi si o muzica in surdina, care simtiti ca va face bine .( se gasesc si CD-uri cu muzica terapeutica)
-Ganditi-va la o motivatie foarte importanta pentru care va doriti sa fiti in forma ( sa treceti peste starea care va nelinisteste )
- Vizualizati beneficiile prezente si viitoare pentru dumneavoastra si cei din jur .
- Pe un ecran proiectati-va cu ochii mintii o imagine cand erati bine , fara probleme . ( cu ochii inchisi va inchipuiti un ecran in fata pe care proiectati imaginea, concentrandu-va asupra ei ) Observati ce se petrece, cum va simtiti , cum reactioneaza cei din jur . Sunteti puternic si plin de resurse . Lasati-va timp pentru ca aceasta imagine sa se dezvolte complet . Faceti-o din ce in ce mai clara , daca e nevoie schimbati si culorile .
- Priviti ecranul ca un atent observator . Cand sunteti pe deplin constient ca va place ceea ce vedeti , lasati incet ca imaginea de pe ecran sa se suprapuna cu cea a dumneavoastra de pe fotoliu. Cum va simtiti ? Cum aratati ? Cum respirati ? Ce se intampla in jur ?
-Incercati sa va autoapreciati , sa va admirati forta cu care ati trecut peste problema respectiva .
Repetati exercitiul de mai multe ori pentru a va realiza confortul psihic

EXERCITIUL 2

-Relaxati-va complet intr-un loc linistit si confortabil . Respirati rar...profund.. si complet .
Umpleti-va corpul cu aer proaspat . Abandonati orice tensiuni corporale si emotionale .
-Ganditi-va la cineva din anturajul dumneavoastra , sau la oricine altcineva despre care se spune ca are "o sanatate de fier"si ii reuseste tot ce face . Vizualizati imaginea acestuia in toata plenitudinea ei . Imaginati-va ce resurse a avut de-a reusit tot ce si-a propus . Urmariti persoana cu ochii mintii si constientizati consecintele pozitive legate de starea ei actuala , beneficiile directe si imediate cat si beneficiile viitoare de care se va bucura . Vizualizati-va dintr-o alta perspectiva .
-Dupa acest moment, incet, incet, asociati-va cu persoana , ,, pasiti in papucii ei " si urmariti ce se intampla . Observati cum aratati, cum simtiti din aceasta perspectiva . Observati-va adevaratele sentimente fata de dumneavoastra . Incercati sa va autoapreciati in aceasta postura . . Lasati-va timp sa acceptati aceasta teorie . Realizati acest lucru intr-un mod confortabil , fara efort . Urmariti cum va miscati si respirati, urmariti-va calitatile si aspectele speciale pe care le constientizati acum prima data .
-Ce ganduri si sentimente nutriti pentru dumneavoastra ?
-Cand sunteti pe deplin constient de calitatile speciale pe care le-ati dobandit , disociati-va de persoana respectiva , reintrati in corpul dumneavoastra , incet , incet ,fara sa va grabiti , ducand cu dumneavoastra starea speciala dinainte .
-Observati in liniste cum s-au schimbat reprezentarile interioare , constientizati calitatile si aspectele speciale pe care le observati acum la dumneavoastra .
-Trimiteti aceasta experienta in viitor , ca sa o puteti folosi ca resursa ,ori de cate ori aveti o stare proasta , sau un moment nepotrivit peste care simtiti ca nu puteti trece .

Psiholog-consilier Familie -Cuplu, Niculina Ciuperca

Niciun comentariu: