vineri, aprilie 11, 2008

SCRISOARE DE DRAGOSTE

Mesajul este adresat alcoolicilor care îsi doresc sobrietatea mai mult decât orice în viatã si care au fost incapabili sã-si gãseascã singuri calea de eliberare din alcoolism.
Cea mai nefericitã persoanã din lume este alcoolicul cronic care are o insistentã dorintã de a se bucura de viatã asa cum a stiut-o el cândva. Dar cum nu poate sã si-o imagineze fãrã alcool, el are o chinuitoare obsesie, anume aceea cã, în urma unui miracol de stãpânire el va fi în stare sã si reuseascã.
Sã întocmim o listã de afectiuni, care am dori sã ne ocoleascã în viatã, viata noastrã cea de toate zilele.
Nimic mai simplu! Iat-o:
BOLI CARDIOVASCULARE
CANCER
SIDA
DEMENTÃ, PSIHOZE, NEVROZE
DEPENDENTÃ de droguri, sex, jocuri de noroc, medicamente
ALCOOLISM, ...
Da, alcoolismul, apartine acestei liste !
Alcoolismul este o boalã fatalã pentru aceia care nu acceptã un tratament medical, iar multi dintre ei sunt fortati sã ducã un rãzboi gata pierdut, nu doar împotriva ravagiilor acestei boli, dar si împotriva unei societãti ignorante, care cu larghete refuzã sã considere alcoolicul o persoanã bolnavã.
Pentru multi oameni cuvântul „alcoolic" înseamnã, un afurisit care nu are vointã. „De ce pe lumea asta el nu-si poate controla bãutul ?" întreabã ei. Aceia dintre noi care au încercat sã-si controleze bãutul stiu exact cît de imposibilã este aceastã încercare.
ACEASTA PENTRU CÃ ALCOOLISMUL ESTE O BOALÃ.
Câtã vreme noi stãm departe de primul pahar si nu bem, noi functionãm, în mare mãsurã, asemãnãtor celorlalti oameni. Dar, dacã bem oricât de putin alcool, mereu ceva se întîmplã, cumva, în sistemul nostru psihic, cât si mental, care ne face dificili, si mai ales ne este imposibil sã ne oprim.
NOI NE-AM PIERDUT CONTROLUL NOSTRU, DE A BEA, DAR...
CE ESTE ACEASTÃ BOALÃ CE NU SE POATE VINDECA NUMITÃ ALCOOLISM ?
Actiunea alcoolului, asupra unui alcoolic, este similarã în manifestãrile ei, cu aceea unei alergii si este compusã dintr-o coplesitoare dorintã pentru suferinta psihicã, alãturi de o purtare irationalã si o tendintã de izolare, ce se accentueazã în timp.
Practic, consumând alcool, conditia psihicã si mentalã a alcoolicului este atât de afectatã prin continuarea folosirii bãuturii încât orice, exceptând procurarea ei, este ignorat sau neglijat pentru o lungã perioadã de timp. Mai devreme sau mai târziu, indiferent dacã indulgenta celor din jur este continuã sau periodicã, aceasta are drept rezultat o totalã fãrâmitare a familiei si a relatiilor sociale, diminuarea apetitului sexual si a randamentului profesional, iar în final alterarea sistemului nesvos.
Problema alcoolicului constã în aceea cã, mai degrabã este afectat mental decât fizic. Dacã-i întrebati, pe ea sau el, „de ce ai început sã bei ultima datã, stiind cã nu-ti face bine ?", sansele care ti se oferã pentru a afla adevãrul, pot fi oricare, de la unu la o sutã de, ...alibiuri. Cândva, în timp, tu vei gãsi adevãrul. Adevãrul este trist si constã în aceea cã, alcoolicul niciodatã nu va sti mai mult decât tine, straniu, bizar, greu de acceptat, dar asa este.
Caracteristica, definitorie pentru alcoolicii anonimi, care îsi exclud toate posibilitãtile ca vreodatã sã redevinã bãutori sociali, rezidã într-o alergie psihicã si o obsesie mentalã, anume aceea cã, singura alinare pentru un alcoolic cronic este totala absistentã de la alcool.
SÃ NU NE ÎNTELEGETI GRESIT.
Nu toti bãutorii sunt alcoolici. Multi oameni pot bea normal, fãrã sã le fie afectat psihicul si mentalul, ori sã aibã probleme sociale. Alcoolicii anonimi nu au nimic sã le spunã acestor bãutori. Pentru acestia alcoolul nu este o problemã, iar noi le zicem „Pãstreazãti drumul".
Mesajul pe care vrem sã-l transmitem, este îndreptat doar cãtre aceia dintre noi, a cãror poveste este una nu foarte diferitã de a celorlalti, cãtre aceia ce au o dorintã maleficã si maladivã în acelasi timp, de a se adâncii în tulburare si disperare si acesta, este, atentie numai începutul.
ALCOOLISMUL ESTE O BOALÃ PROGRESIVÃ CARE TE AFECTEAZÃ TREPTAT.
Nici un alcoolic nu începe ca un om distrus. Aceasta este urmarea bãutului lui si a purtãrii care îl însoteste. Asa încât în timp noi ne putem pierde cãminul, familia si serviciul.
Accidente, condamnãri la închisoare, internãri în spitale, sinucideri, crime sunt adesea atribuite bãutorilor alcoolici.
NOI STIM de ce suntem alcoolici.
NOI STIM ce înseamãnã a pãrãsi „bãutul activ", atunci, când astepti cu disperare sã ti se dea primul pahar, sau sã (ti) se deschidã cârciuma !
NOI STIM ce înseamãnã a cheltui bani, bani pe care sã nu ti-i poti permite.
NOI STIM ce înseamnã sã fim fortati sã furãm, pentru a ne putea procura bãutura („drogul"), sã ascundem „jumãtãtile" în casã si împrejurul casei.
NOI STIM ce înseamnã sã te trezesti si sã nu stii unde esti, sau ce ai fãcut sau sã stii foarte bine, dar ce folos !
NOI STIM, am trãit si am simtit, acele teribile sentimente ale singurãtãtii, deznãdejdiei, depresiei, remuscãrii si a urii fatã de sine, sila, acea teribilã scârbã de tot si de toate.
NOI STIM deasemenea unde te aduce aceastã boalã ce nu cunoaste mila!
Unde?, ... Indiscutabil, la portile infernului, la disparitia ta fizicã!!!
Prin venirea în comunitatea Alcoolicilor Anonimi, noi am aflat cum putem sã ne oprim din bãut si sã stãm „treji", permanent de veghe, la portile sperantei.
Mai târziu, am descoperit cã în acea viatã fãrã alcool, suntem capabili de orice, sã ne descoperim chiar potente si valente nebãnuite, dar mai ales, cã mai este loc si pentru fericire.
NOI am fost capabili sã ne nastem din nou, sã renastem în fapt, sã începem o nouã viatã,
de îndatã ce am încetat sã ne luptãm cu gîndul cã suntem alcoolici, sã acceptãm cã suntem bolnavi de alcoolism, sã renuntãm la sloganul „eu nu sunt alcoolic".
NU NU SUNT ALCOOLIC = ALCOOLIC ANONIM
De ce vã spunem noi aceasta?! Pentru cã, acumulând experienta alcoolicilor în recuperare, învãtând mereu ceva nou din simptomele lor, din povestirile lor, dar si ei din ale noastre de altfel, vrem sã vã prevenim sã nu ajungeti cumva vreodatã sã treceti prin ceea ce am trecut noi!
Participând la întâlnirile AA, cu regularitate la început, cu o frecventã minimã autoimpusã si indiscutabil necesarã mai apoi, neapãrat la cel mai neînsemnat semnal ce prefigureazã o eventualã alunecare, evitãm o posibilã cãdere, fapt esential în mentinerea abstinentei.
DACÃ TU POTI ADMITE CÃ ESTI ALCOOLIC, AICI SUNT SPERANTE PENTRU TINE !
Admitând cã esti alcoolic, s-ar putea sã ti se parã azi cã esti la cap de linie, dar aici sunt mii de oameni, care pot dovedi cã acea acceptare, de a nu avea putere asupra alcoolului, nu a fost un sfârsit ci un început, începutul însãnãtosirii lor si a unei vieti noi, folositoare si rãsplãtite.
AA are un program simplu si usor. Acesta este un program fãrã pretentii fãcut de si pentru alcoolici. Dacã tu vrei cu onestitate sã fii abstinent, senin, sobru, mai mult decât orice altceva în viatã si ai o dorintã deplinã sã urmezi acest program, tu ai iscãlit propria-ti garantie pentru sobrietate.
SINGURA CERINTÃ, PENTRU ( A FI ) UN MEMBRU AA ESTE, DORINTA SA DE A ÎNCETA BÃUTUL.
Aceasta nu înseamnã cã trebuie sã iscãlesti, sau sã plãtesti taxe de înscriere sau abonament.
Tu pur si simplu vino la întâlnirile AA, unde vei gãsi oameni care vor fi acolo pentru exact acelasi probleme pe care le ai si tu.
Adunã-ti o multime de prezente la întrunirile AA. În acest fel vei auzi diferiti membrii AA care-ti vor împãrtãsi din experienta lor. Printre ei si tu vei gãsi oameni cu care sã te poti indentifica complet, oameni pe care-i simti alãturi de tine, care sã te întelegã si sã te ajute la nevoie.
S-AR PUTEA CA TU SÃ NU FII CONVINS CÃ ESTI ALCOOLIC.
În acest caz, câteva mitinguri, s-ar putea sã te ajute sã întelegi ceea ce dorim si reusesti asta, numai dacã aduci cu tine o minte limpede si lipsitã de prejudecãti, resentimente si încrâncenare.
Îti trebuie multã bunãvointã si smerenie, meditatie si rugãciune.
DE CE SÃ NU FACI O ÎNCERCARE CU PROGRAMUL AA ?!
NOI AM FÃCUT-O, SI FUNCTIONEAZÃ !!!
PROGRAMUL DE RECUPERARE AL AA este rezumat la sugestiile din cei 12 pasi.
Acestia au fost au fost extrasi din cartea ALCOOLICILOR ANONIMI.
Ei, alcoolicii anonimi, îti par strãini la început, dornici sã vorbeascã de Dumnezeu si de greselile pe care le-au fãcut atunci când erau bãutori activi si dependenti de alcool.
Cînd NOI vorbim de Dumnezeu sau de trãire spiritualã, NOI nu-ti oferim o nouã credintã, nu încercãm sã-ti arãtãm o luminã nouã, sau sã-ti explicãm propria ta credintã, NOI vorbim de un DUMNEZEU „asa cum si-L închipuie fiecare dintre noi".
În AA sunt foarte multi credinciosi, se vehiculeazã multe si diferite interpretãri ale credintei, dar sunt si multi atei si chiar unii agnostici. Tu sigur ai nevoie sã crezi cã, o putere supremã existã si este mai capabilã sã-ti îmbunãtãteascã viata zi de zi, decât ai putea sã ti-o faci tu singur.
Pentru unii, acea putere este grupul AA, sau comunitatea ca un întreg.
UN PROGRAM DE VIATÃ.
Dacã esti alcoolic, fãrã exceptie, sobrietatea este cel mai important lucru din viata ta. Tu vei avea încredere în munca ta, în viata familiarã, în oricare din situatiile care vor apãrea, dacã te mentii abstinent. Considerã cã dacã nu esti treaz si nu rãmâi treaz, nu vei avea sansa sã câstigi / recâstigi o slujbã sau o familie, sã aduni întelepciune sau chiar sã-ti salvezi viata.
Abstinenta, seninãtatea si sobrietatea membrilor sunt înpreunã forta vitalã a comunitãtilor AA.
Dacã esti convins cã, orice în viatã depinde, în primul rând, de sobrietate si de a face totul pentru a rãmâne sobru, atunci este bine. Dacã pui altele pe primul loc, îti nesocotesti tu însuti norocul. Trãind fãrã alcool, multi dintre noi au putut sã convietuiascã confortabil cu ei însisi, cu constiinta împãcatã si cu restul lumii în pace.
Cei 12 pasi ne ajutã sã ne facem viata usoarã, ne ajutã sã discernem în situatiile care, întotdeauna, au fost dificile în relatiile cu ceilalti oameni, sau în situatii aparte, vis a vis de bani, sau responsabilitãti. Ei ne ajutã sã scãpãm de vina din trecut si de frica de viitor.
O ZI, O DATÃ
NOI în AA, incercãm sã trãim doar în intervalul unei singure zile, noi nu ne lãsãm de bãut
pentru toatã viata, sau pentru urmãtorii zece ani, sau pentru urmãtoarele sase luni.
Noi încercãm sã stãm deoparte de primul pahar, doar Azi,
în acest fel noi încercãm sã ne tinem sentimentele si emotiile în prezent.
NOI nu dãm vina pe ceva din trecut, pe necazul de acum si nici nu ne facem griji pentru ziua de mâine.
NOI nu privim la vina si durerea din trecut,
sau la necazurile si sentimentele în legãturã cu ce ar putea sã ne ducã de râpã în viitor.
NOI încercãm sã trãim în AA, azi în prezent, urcând zi de zi treptele devenirii noastre viitoare:
program AA
traditiiAA
sobrietate
dragoste
seninãtate
rugãciune
meditatie
smerenie
onestitate
tolerantã
abstinentã
PRIMUL LUCRU, PRIMUL ...
S-ar putea, când vei veni la AA sã rãmâi surprins gãsind femei si bãrbati, care participã la întruniri multi ani dupã ce ei s-au oprit din bãut.
NOI continuãm sã venim la grup fiindcã din experienta noastrã rezidã cã, alcoolismul nu se poate vindeca. Nu conteazã cât de mult timp am stat treji, boala noastrã se reactiveazã în momentul când am bãut primul pahar, acel prim pahar ne este fatal.
Abilitatea noastrã de a sta departe de bãuturã, depinde de întretinerea stãrii de sãnãtate mentalã si spiritualã. A rãmâne sobru este un proces activ si interactiv. NOI l-am gãsit fiecare pe al nostru, fãrã doar si poate, în care sã fim fericiti. Calea este sã stai lipit de AA.
De pe acest drum noi nu vrem sã ne mai întoarcem, la vechiul nostru obicei distructiv de a gândi si a ne manifesta, iar NOI ne împãrtãsim experientele cu noii veniti în AA. La început câtiva dintre noi am crezut„ cã aceasta este o obsesie. Dar de îndatã ce am devenit sobri, noi am dorit sã petrecem mai mult timp împreunã cu cei dragi, sã învãtãm continuu sã avem grijã de ei si sã fim fericiti.
Bãtrânii, înteleptii grupului ne îndemnau sã asezãm sobrietatea pe primul loc. Ei ne-au scos în relief faptul cã, în timp, noi vom gãsi, fiecare, bilantul a ceea ce a fost drept pentru noi.
Fãrã sobrietate viitorul nu contine nimic, doar autodistrugere si nãruirea a tot ce este împrejurul nostru.
Cu sobrietate lumea ar putea deveni cândva mult mai bunã decât cea pe care am închis-o în noi si în care boala ne zãvorâse.
SOBRIETATEA ESTE CEL MAI IMPORTANT DAR PE CARE ÎL AVEM.
NU CONTEAZÃ CÂTÃ VREME A TRECUT DE LA ULTIMUL PAHAR,
NOI SUNTEM LA DEPÃRTAREA UNUI SINGUR PAHAR DE O BETIE.

OMUL DIN OGLINDÃ
Când primesti ce vrei din lupta CU TINE,
Si lumea te face rege pentru O ZI,
Chiar dute la oglindã si priveste-TE,
Si vezi ce are de spus ACEL om.
Pentru cã nu-ti este tatã, mamã sau nevastã,
De a cãrui judecatã trebuie sã treci.
Individul al cãrui verdict conteazã mult în viata ta,
Este, de fapt, eroul din spatele oglinzii.
Unii oameni pot crede cã esti un prieten SINCER,
Si te numesc un bãiat MINUNAT,
Dar OMUL DIN OGLINDÃ spune cã, nu esti onest,
Dacã nu poti sã i te uiti direct în ochi.
El este „amicul"?!, cãruia îi faci pe plac, restul nu conteazã.
Pentru cã, el este cu TINE pânã la sfârsit...
Tu vei trece si peste cel mai primejdios si dificil test,
Dacã OMUL DIN OGLINDÃ îti este prieten.
Tu poti sã prostesti lumea decãzutã, în CÃRAREA VIEtII,
Si sã aduni mângâieri de pe unde ai trecut,
Dar, rãsplata-ti finalã va fi chin si lacrimi,
Dacã îl vei însela pe OMUL DIN OGLINDÃ...

Doamne dãruieste-mi
seninãtatea sã accept lucrurile pe care nu le pot schimba,
Curaj sã le schimb acolo unde pot,
si întelepciunea de a sti sã le deosebesc.

Un comentariu:

maarius spunea...

Intersant si bine argumentat,dar putina atentie la termeni nu strica.Sobrietate=abstinenta,iar sobru in articol vrea sa fie de fapt "abstinent" Sunt multe teme interesante care ar fi bine sa fie luate separat,pentru ca altfel totul devine un "ghiveci"